Tips Penjagaan Bateri Macbook

By Ameen In tips No comments

Ramai dah pelanggan mangadu yang MacBook diorang cepat habis bateri kerana cas terlampau lama. Terdapat juga kes-kes yang bateri rosak disebabkan tempoh hayat yang luput dan perlu diganti.
Oleh itu kami akan berkongsikan tips penjagaan bateri supaya dapat memanjangkan jangka hayat bateri MacBook anda.
  1. Pastikan menggunakan peranti semasa mengecas. Ini akan membantu mengurangkan kiraan kitaran. setiap kali bateri dicas penuh 100% maka ia dikira 1 kitaran (cycle count). Jika ia telah melebihi cycle count, bateri perlu diganti baru sebelum berlaku kerosakan komponen lain
  2. Suhu operasi yang sempurna untuk bateri berkisar antara 62 ° F hingga 72 ° F (16 ° C hingga 22 ° C). Lakukan yang terbaik untuk mengelakkan suhu ekstrem seperti meletakkan macbook pada fabrik, berjemur di tempat yang panas dan meletakkan di dalam kereta.
  3.  Update OS juga boleh menyumbang untuk meningkatkan kesihatan bateri kerana kemas kini sering merangkumi ciri-ciri yang menjimatkan tenaga, oleh itu memanjangkan hayat sel kuasa.
  4. Laraskan tetapan MacBook anda untuk memastikan penggunaan tenaga pada tahap yang lebih rendah. Periksa kecerahan paparan dan kurangkannya ke paras yang selesa. Menyesuaikan tetapan Penghemat Tenaga mungkin juga menyumbang dengan ketara untuk meningkatkan hayat bateri.

SEKIRANYA ANDA INGIN MENGHANTAR KEPADA KAMI MR FIX BANGI.

SEKSYEN 7, BANDAR BARU BANGI

(Dimiliki oleh – MrFix Technologies Sdn Bhd)

No.50,Jalan 7/7A,
Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi
Selangor Darul Ehsan
Landmark : JPJ Bangi (Blok Tengah)
Operation Hours : 10am-9pm
019-910 0531(whatsap)