Masalah yang selalu dihadapi oleh MacBook user

By Ameen In Facts No comments

Memang semua orang dah tahu yang barangan apple adalah sangat mahal dan ia boleh bmenjadi satu masalah bagi anda jika peranti anda rosak secara tiba-tiba. Apakak yang patut anda buat? Patutkah anda menggantikan saja dengan yang baru atau baikinya sendiri.

Tidak perlu risau, kami akan membantu anda dalam masalah yang anda hadapi.

 

Antara masalah yang sering dihadapi oleh bagi pengguna macbook adalah:

  1. Macbook anda mati secara tiba-tiba.

Jika macbook anda mati secara tiba-tiba walaupun battery dalam keadaan baik, berkemungkinan macbook anda ada masalah lain. Langkah pertama yang perlu anda buat adalah try restart semula Mac anda dengan menekan power button and tunggu sehingga ia dihidupkan semula dan masuk ke MacOS. Apabila sudah masuk ke MacOS, sila restart semula MAC anda untuk membolehkan macbook anda melaksanakan process full shutdown.

 

Selepas itu cuba reset System Management Controller (SMC) pada Mac anda. SMC mengawal pelbagai hardware penting yang memproses Mac seperti Charging Battery, sleep mode dan banyak lagi. Reset SMC adalah salah satu caranya.

 

  1. Showing Blank Screen

Kegagalan untuk memasuki startup macbook akan menunjukkan pelbagai jenis color pada screen yang memunyai maksud tersendiri. Jika anda melihat screen berwarna black atau blue, ia bermaksud Mac anda sedang hang disebabkan hendak memasuki OS atau login function. Cuba masuk safe mode dan buang segala application yang berbahaya pada Mac anda. Software seperti CleanMyMac dapat membantu anda unutk procces ini.

 

Bagi Gray screen yang terdapat juga apple logo pada paparan, ia memberi tanda yang terdapat software yang gagal untuk dijalankan. Cuba masuk ke safe mode “kalau boleh”. Jika terdapat update yang penting pada Mac anda, cuba untuk update and lihat jika ia boleh menyelesaikan masalah anda. Jika tidak, masuk semula ke safe mode dan gunakan Disk Utility tool untuk cari dan fix apa-apa masalah terdapat pada hard disk yang membuat Mac anda tidak berjalan dalam keadaan baik.

 

  1. Kualiti pada FaceTime Camera sangat teruk.

Masalah ini sering berlaku pada model Macbook Air. Masalah ini tidak menjejaskan dan tiada kaitan dengan hardware anda “Front Camera” jika ia berfungsi secara normal. Masalahnya adalah berpunca daripada FaceTime Software itu sendiri. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda hanya perlu tunggu MacOS updates dari apple centre sahaja untuk selesaikan masalah ini.

 

SEKIRANYA ANDA INGIN MENGHANTAR KEPADA KAMI MR FIX BANGI.

SEKSYEN 7, BANDAR BARU BANGI

(Dimiliki oleh – MrFix Technologies Sdn Bhd)

No.50,Jalan 7/7A,
Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi
Selangor Darul Ehsan
Landmark : JPJ Bangi (Blok Tengah)
Operation Hours : 10am-9pm
019-910 0531(whatsap)